De handelsprijzen van veel digitale assets zijn de laatste tijd onderhevig geweest aan extreme schommelingen en deze zullen waarschijnlijk aanhouden. Digitale assets zijn pas in de afgelopen tien jaar geïntroduceerd en veel landen hebben er nog steeds geen duidelijke regelgeving voor. De waarde van digitale activa hangt af van de vraag of deze regelingen gunstig blijven, evenals van technologische mogelijkheden, de ontwikkeling van protocolnetwerken, concurrentie van andere netwerken voor digitale activa en forks.
Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde afgelopen maand van 3,5 begin oktober naar 2,3 begin november op een schaal van -15 tot 15. In september lag dat nog op 2,9. Het sentiment rond de AEX is daarentegen iets positiever geworden. Beleggers verwachten gemiddeld een groei van 1,7% in de komende maand. Dat was vorige maand nog 1,4%. De vooruitzichten voor de S&P 500 laten een nog veel positiever beeld zien: van 1,7% groeiverwachting in oktober naar liefst 3,5% in november.
“De overwinning van Trump bij de presidentsverkiezingen is goed gevallen bij beleggers met Amerikaanse aandelen, ondanks zijn voornemens om hogere handelstarieven in te voeren. Maar blijkbaar denken investeerders dat het effect daarvan wel zal meevallen. Wat ook meespeelt, is dat zijn overwinning heel riant en duidelijk was, waardoor beleggers direct zekerheid kregen”, meent Hans Oudshoorn, beleggerstrainer bij Saxo.
De verkiezingen in de Verenigde Staten, het grootste beleggersland ter wereld, leverden deze keer een duidelijke uitslag op. Zes op de tien (61,9%) van de respondenten meent dat door de overwinning van Trump Amerikaanse beurzen zullen gaan stijgen. Ruim een kwart (28,7%) voorziet een zijwaartse beweging, terwijl net geen tien procent (9,4%) een negatief effect op de Amerikaanse aandelenmarkt voorziet.
Ook werd er gevraagd, of de respondenten hun beleggingsportefeuille gingen aanpassen, naar aanleiding van de uitslag in de VS. 73,5% zegt geen actie te ondernemen, 12,2% heeft al eerder de portefeuille aangepast, 11% zegt offensiever te opereren en 3,3% gaat juist defensiever te werk.
Bij de populairste Nederlandse hoofdfondsen staat ASML nog steeds op de eerste plek. Het fonds ging wel omlaag 28,1% naar 23,9%. Royal Dutch Shell (16,8%) bekleedt de tweede positie. Vorige keer was dit percentage nog 9,2% voor Royal Dutch Shell . Mogelijk heeft dat met de uitspraak ‘drill, baby, drill’ van Trump te maken. De nieuwe president heeft een duidelijke voorkeur voor de fossiele sector. Adyen en Aegon (5,8%) staan nu samen op de derde plek. ASML wordt ook het meest als verkoopkandidaat genoemd (13,1%). Op de tweede plaats staat Philips (10,7%), terwijl de derde plaats worden ingenomen door Adyen (9,0%).
De voorkeur voor aandelen is opnieuw gestegen (van 89,4% naar 90,7%). Op de tweede plaats staan ETF's (38,3%), gevolgd door beleggingsfondsen en opties (beide 22,4%) en obligaties (8,2%).
De voorkeur voor Informatietechnologie nam af (van 53,0% naar 48,6%). De sector wordt gevolgd door de energiesector (32,6%) en de financiële sector (29,7%). Daarna volgen de gezondheidszorg (25,7%) en de grondstoffensector (24,6%).