Crypto Mythes - Ontkracht! Deel 8: De mythe dat crypto slecht is voor het milieu

Cryptomythes - Ontkracht!

Belangrijkste conclusies:

  • Blockchain-netwerken verbruiken minder energie dan de meeste traditionele financiële systemen, en het grootste deel van de energie die ze gebruiken is afkomstig van hernieuwbare bronnen.
  • Innovaties in consensusmechanismen, zoals de verschuiving naar efficiëntere proof-of-stake-systemen, verminderen het energieverbruik van crypto aanzienlijk.
  • Crypto en blockchain kunnen directe oplossingen bieden voor duurzaamheidsvraagstukken in verschillende sectoren en zo bijdragen aan een duurzamere toekomst wereldwijd.

In dit artikel pakken we het valse geloof aan dat crypto inherent slecht is voor het milieu. Onderzoek samen met ons op blockchain gebaseerde oplossingen voor energie-inefficiëntie en de manieren waarop ze kunnen bijdragen aan de aanpak van wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen.

20230530 crypto myth 8

De milieu-impact van cryptocurrencies is de laatste jaren een heet hangijzer geweest, waarbij veel mensen geloven dat de onderliggende technologie inherent slecht is voor het milieu - met name het proces van cryptomijnbouw. Om deze misvatting aan te pakken, is het essentieel om de redenen achter deze overtuiging te begrijpen, hoe blockchainnetwerken zich verhouden tot andere systemen wat betreft energieverbruik, en de stappen die de crypto-industrie neemt om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.

Mythe: Crypto is inherent slecht voor het milieu.

De oorsprong van de misvatting

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen crypto associëren met schade aan het milieu is de energie-intensieve aard van het mijnproces. De oorspronkelijke cryptocurrency, Bitcoin, en veel andere gevestigde en veelgebruikte projecten vertrouwen op het Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme voor het bijhouden van het gedistribueerde grootboek van transacties. Bij deze validatiemethode gebruiken miners krachtige computers om complexe wiskundige puzzels op te lossen. Er wordt aangenomen dat dit proces een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit verbruikt, wat weer zorgen baart over de gevolgen voor het milieu.

Critici richten zich echter vaak op het energieverbruik van cryptocurrencies, met name Bitcoin, zonder een volledige context of vergelijking te geven. Deze selectieve weergave kan leiden tot de perceptie dat crypto inherent schadelijk is voor het milieu.

Een evenwichtig perspectief is cruciaal om de omvang van de milieu-impact van crypto te begrijpen en in de juiste context te plaatsen. Men krijgt pas een volledig beeld wanneer rekening wordt gehouden met verschillende consensusmechanismen en duurzaamheidsinitiatieven die helpen de voetafdruk van de sector te verkleinen.

Inzicht in het debat over crypto-energie: Een diepere duik

Het is essentieel om te erkennen dat Proof-of-Work (PoW) blockchains, zoals het Bitcoin-netwerk, inderdaad aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken. Dit alleen maakt crypto echter niet inherent slecht voor het milieu.

Elke directe vergelijking tussen het energieverbruik van blockchain en een andere industrie of activiteit stuit onvermijdelijk op het probleem van het vergelijken van appels met peren. Gezien het unieke karakter van een systeem als Bitcoin, dat verschillende doelen dient en echt wereldwijd is, is er geen kwalitatief en kwantitatief vergelijkbare sector of systeem voor een geldige directe vergelijking. Elke analogie zal noodgedwongen gedeeltelijk zijn.

Volgens een onderzoeksrapport van Galaxy Digital uit 2021 is de energievoetafdruk van de datacenters van de 100 grootste banken ter wereld meer dan twee keer zo groot als die van het Bitcoin-netwerk en die van "always-on" elektrische apparaten in Amerikaanse huishoudens 12,1 keer zo groot als die van Bitcoin. Verder zijn de schattingen van de Wereldbank en het Internationaal Energie Agentschap over de hoeveelheid elektriciteit die elk jaar verloren gaat in transmissie en distributie 19,4 keer groter dan wat de Bitcoin blockchain gebruikt in dezelfde periode.

U zult merken dat de kritiek op energieverbruik en milieuschade zelden wordt gericht tegen traditionele financiële industrieën, omdat die beter worden begrepen en hun bestaan zelden in twijfel wordt getrokken. In wezen is de mythe die we vandaag ontleden gebaseerd op de vooronderstelling dat, hoeveel energie Bitcoin en andere blockchains ook verbruiken, de middelen die ze gebruiken uiteindelijk verspild zijn omdat gedistribueerde grootboeken en digitale activa zogenaamd geen echte waarde hebben.

Dat laatste is absoluut niet waar. Iedereen en overal kan Bitcoin gebruiken om te handelen en waarde op te slaan. Bitcoin-transacties kunnen 24 uur per dag, 365 dagen per jaar worden afgewikkeld. Deze technologie is buitengewoon waardevol. Ja, er zijn energiekosten voor het netwerk. Maar er bestaat geen wereldwijd financieel systeem dat geen energie gebruikt.

Dit punt wordt treffend samengevat in een paper van de Crypto Impact and Sustainability Accelerator (CISA) van het World Economic Forum: "Crypto biedt economische vrijheid aan mensen in ontwikkelingslanden en verbruikt wereldwijd minder energie dan wasdrogers of huishoudelijke koeling."

Bevordering van het gebruik van duurzame energie

Het idee dat alle Bitcoin-mijnbouw direct schadelijk is, is een misvatting op zich. Uit een rapport van de Bitcoin Mining Council van Q2 2022 blijkt dat 59,5% van de energie die wereldwijd wordt gebruikt voor BTC-mijnbouw afkomstig is uit hernieuwbare bronnen, wat wijst op een verschuiving naar duurzaamheid van het proces. Gezien de bredere verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen in de wereld, zal deze trend in de toekomst waarschijnlijk versnellen. Voorts meldde de organisatie een stijging van de mijnefficiëntie met 46% op jaarbasis als gevolg van de vooruitgang in de halfgeleidertechnologie en de toepassing van moderne mijnbouwtechnieken.

Deze dynamiek resulteert in een daling van de emissies van het netwerk. Er zijn aanwijzingen dat, zelfs wanneer de hashrate en het totale elektriciteitsverbruik van het BTC-netwerk stijgen, de emissies dalen dankzij het feit dat miners steeds meer kiezen voor duurzamere energiebronnen.

Volgens de U.S. Energy Information Administration waren hernieuwbare energiebronnen in 2022 goed voor ongeveer 13% van het totale Amerikaanse energieverbruik en ongeveer 21,5% van de totale elektriciteitsopwekking op nutsschaal. Uit deze cijfers blijkt dat bitcoinmijnbedrijven in veel grotere mate afhankelijk zijn van hernieuwbare energie dan een gemiddelde Amerikaanse organisatie.

Er zijn ook meerdere voorbeelden van cryptomijnbouwbedrijven die samenwerken met energieproducenten om een probleem op te lossen dat bekend staat als energiebeperkingen. Deze opzettelijke verminderingen van de energieproductie om vraag en aanbod in evenwicht te brengen, leiden ertoe dat overtollige energie ongebruikt blijft. Uit onderzoek blijkt dat cryptomining kan helpen om inperkingen van hernieuwbare energie te voorkomen en zo de efficiëntie van het energiegebruik te verhogen, waardoor de overgang naar hernieuwbare energie wordt vergemakkelijkt.

Ondertussen schatte een studie uit 2022 dat betalingen via het Bitcoin Lightning-protocol 56 keer energie-efficiënter zijn dan het traditionele banksysteem, wat het potentieel voor innovatie in de cryptosector verder aantoont.

Consensusmechanismen en energie-efficiëntie

Een ander belangrijk punt in verband met de "milieu"-mythe is dat die bijna altijd gericht is op Bitcoin en andere "proof-of-work"-systemen. Maar de realiteit is dat proof-of-work niet het enige spel in de stad is.

Blockchains vertrouwen op verschillende consensusmechanismen om transacties op de blockchain te verifiëren. PoW vereist wel talrijke machines om complexe wiskundige puzzels op te lossen. De laatste jaren is de populariteit van proof-of-stake (PoS) oplossingen echter toegenomen, die in plaats daarvan vertrouwen op een beperkt aantal nodes, geselecteerd op basis van hun aandeel in het netwerk, om transacties te valideren. PoS-mechanismen zijn energie-efficiënter, waardoor het totale elektriciteitsverbruik van cryptocurrencies aanzienlijk daalt - en we hebben al gezien dat het lager en groener is dan sceptici denken.

Ethereum, het op één na grootste blockchainnetwerk ter wereld, is in september 2022 overgeschakeld van PoW naar PoS, waarbij een van de belangrijkste drijfveren voor de verandering de superieure energie-efficiëntie van het laatstgenoemde consensusmechanisme was. Het Crypto Carbon Ratings Institute (CCRI) heeft de impact van de overgang van Ethereum onderzocht en vastgesteld dat het elektriciteitsverbruik op jaarbasis met meer dan 99,9% is gedaald. Bijgevolg daalde de koolstofvoetafdruk van Ethereum ook met 99,9%.

Dit komt overeen met een vermindering van de uitstoot van de hoogte van de Eiffeltoren tot een tennisbal, of een zwembad tot een kleine limonadekan. Uit onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance blijkt dat het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Ethereum nu gelijk is aan het jaarlijkse verbruik van 587 airconditioners en kleiner is dan dat van veel wereldbedrijven en beroemde gebouwen. Voor een systeem dat meer dan 400 miljoen transacties heeft verwerkt bij een gemiddelde transactietijd van slechts enkele minuten, is een dergelijk niveau van energieverbruik niets minder dan opmerkelijk.

Daarnaast is een aantal nieuwere protocollen ontstaan, waarin milieuvriendelijkheid van meet af aan centraal staat. Dergelijke projecten gebruiken meestal variaties van een proof-of-stake model of bieden innovatieve ontwerpen van consensusmechanismen.

20230601 schema

De rol van blockchain bij het oplossen van duurzaamheidsuitdagingen

De rol van blockchaintechnologie in duurzame ontwikkeling gaat veel verder dan de koolstofvoetafdruk van zijn toepassingen voor financiële diensten. Een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) erkent bijvoorbeeld het immense potentieel van gedistribueerde grootboeken om de efficiëntie op verschillende gebieden te verbeteren, waaronder infrastructuur, toeleveringsketens en productie.

Zo kan blockchain worden gebruikt om de herkomst van goederen te traceren en te verifiëren, zodat kan worden gegarandeerd dat deze duurzaam en ethisch worden geproduceerd. Deze mate van transparantie kan bedrijven ertoe aanzetten milieuvriendelijkere praktijken toe te passen en consumenten helpen weloverwogen keuzes te maken.

Verschillende blockchain-startups zorgen voor een revolutie in de energie-industrie door de opwekking van hernieuwbare energie te gelde te maken, de energieprijzen en het energieverbruik te verlagen, economische kansen voor huishoudens te creëren en groenere keuzes aan te moedigen.

Door blockchaintechnologie te gebruiken om peer-to-peer energiehandel mogelijk te maken, kunnen consumenten bijvoorbeeld overtollige zonne-energie rechtstreeks aan hun buren verkopen. Deze innovatieve aanpak bevordert niet alleen het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, maar decentraliseert ook de energiemarkt, waardoor de afhankelijkheid van grootschalige energiecentrales en inefficiënte energiedistributiesystemen wordt verminderd.

Slotbepalingen

Crypto en blockchain in het algemeen hebben het potentieel om niet alleen deel uit te maken van, maar ook een grote bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst. Door energie-efficiënte consensusmechanismen te bevorderen, innovatie in hernieuwbare energie te stimuleren en transparantie en verantwoording in verschillende sectoren te bevorderen, kunnen deze technologieën een essentiële rol spelen bij het aanpakken van wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen en helpen bij het vormgeven van een groenere wereld.

Feit: Blockchains worden steeds energie-efficiënter en maken steeds meer gebruik van hernieuwbare energie. Bovendien biedt gedistribueerde grootboektechnologie oplossingen voor wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen.

Verder lezen