Kijkende naar de 12-maandsrendementen van de in Europa verhandelde aandelen dan zien we een gelijkgewogen gemiddeld rendement van 8,83. Dit is fors hoger dan het Nederlandse gemiddelde van een schamele 1,9 procent. Het Europese gemiddelde wordt vooral door de stevige plussen van vooral de Belgische aandelen omhoog getrokken. Vooral de Duitse aandelen duwen het Europese gemiddelde door hun min van 0,34 procent juist weer fors omlaag.
Door te kijken naar het gelijkgewogen rendement voorkomen we de zogenaamde ‘marketcap-bias’ waarbij de grotere aandelen onevenredig zwaar wegen. Door de aandelen gelijk te wegen wegen de kleinere aandelen. De onderstaande tabel toont de gemiddelde rendementen over de afgelopen 12 maanden. Te zien is dat de Europese microcaps het met afstand het beste gedaan hebben. Naast de microcaps deden ook de midcaps het fors beter.
Kijkende naar de rendementen van de Amerikaanse aandelen, gemeten op basis van de aandelen die in de Dow Jones Industrial Average, de NASDAQ100 en de S&P 500 noteren dan zien we een gelijkgewogen rendement van 12,29 procent over de afgelopen 12 maanden. In dit spectrum zitten echter maar 2 aandelen die aan de definitie (max. beurskap. van 250 miljoen dollar)van een microcap voldoen: LSI en Ross Stores .
In de VS zien we dus dat de megacaps, die eigenlijk puur uit Dow Jones Industrial Average aandelen bestaat, het met afstand het beste hebben gedaan. Het spectrum dat wij coveren bestaat vooral uit midcaps, large caps en megacaps.
Mee over deze informatie treft u in de aandelenfilter (4e knop vanaf links in het menu).