Ondanks de verliezen in 2022 heeft de 60/40-beleggingsstrategie in 2024 haar veerkracht bewezen en blijft ze de voordelen van een gebalanceerde portefeuille aantonen. Wim van Zwol, hoofd Nordics & Benelux bij vermogensbeheerder Vanguard, legt uit hoe dit precies zit.
Beleggers in een wereldwijde portefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties hebben tussen eind 2022 en september 2024 een rendement van bijna 30% behaald.[1] “Dit is een indrukwekkend herstel, vooral na het verlies van ongeveer 16% in 2022.[2] Door het povere resultaat in 2022 vroegen veel beleggers zich af of de klassieke strategie nog wel effectief was. Sommigen verklaarden de 60/40-aanpak zelfs voor dood”, aldus Van Zwol.
“Maar zelfs wanneer we het moeilijke jaar 2022 meenemen, bedraagt het jaarlijkse gemiddelde rendement van de 60/40 portefeuille over de afgelopen tien jaar nog steeds 6,9%, wat 0,1 procentpunt boven het gemiddelde op de lange termijn ligt.”
Van Zwol ziet zelfs een verbetering in de vooruitzichten voor de 60/40-portefeuille: “Obligaties zullen de komende jaren een grotere bijdrage aan het rendement leveren dan in het recente verleden. Waar aandelen het afgelopen decennium de belangrijkste aanjager waren, voorzien we voor de komende tien jaar een groter evenwicht tussen aandelen en obligaties.”
Ook al is het rendement van de 60/40-portefeuille sterk op de lange termijn, de beleggingsstrategie heeft wel periodes van pieken en dalen gekend. Tijdens de financiële crisis van 2007-2010 bijvoorbeeld schommelden de jaar-op-jaar rendementen tussen +37% en -30%, zoals de lichtgroene lijn in de grafiek hieronder toont. Toch bleven de rendementen over een periode van tien jaar (de donkergekleurde lijn) veel stabieler.
Bron: Berekeningen van Vanguard, op basis van gegevens van Standard & Poor’s, MSCI en Bloomberg. Rendementen berekend in Amerikaanse dollar. Gegevens van 30 april 1997 tot 30 september 2024. Volgens Van Zwol ligt het geheim achter deze robuustheid van de 60/40-portefeuille in haar diversificatie. De strategie spreidt beleggingen over verschillende beleggingsklassen en regio’s en vlakt zo schommelingen in de prestaties van jaar tot jaar uit.
Beleggers laten zich snel meeslepen door wat er vandaag op de markten gebeurt. “Beter is om de volgende zaken voor ogen te houden: stel duidelijke en passende doelen, beleg in een gebalanceerde portefeuille van aandelen en obligaties, minimaliseer de kosten en behoud het perspectief en de discipline op de lange termijn”, besluit Van Zwol.