Ardian en Rockfield lanceren pan-Europese strategie voor studentenhuisvesting met een toezegging van €500 miljoen van CBRE IM

- Ardian en Rockfield gaan een strategisch partnerschap aan voor investeringen in Purpose-Built Student Accommodation (PBSA) in Europese markten.
- CBRE Group Investment Management (IM) heeft namens internationale institutionele beleggers €500 miljoen aan startkapitaal toegezegd voor deze PBSA-strategie.
- De strategie richt zich op markten met een grote vraag naar en een beperkt aanbod aan studentenhuisvesting, met name in Italië, Nederland, Spanje, Portugal, Duitsland en Frankrijk. De eerste investeringen worden nog voor het einde van dit jaar verwacht.

Ardian, een wereldwijd toonaangevend investeringshuis, en Rockfield, een geïntegreerd platform voor studentenhuisvesting met kantoren in Madrid en Amsterdam, hebben een langetermijnpartnerschap opgezet om te investeren in PBSA-activa in Europa.

Samen hebben zij zich ten doel gesteld om de beste activa met een sterk duurzaamheidsprofiel te identificeren, om zo de disbalans tussen vraag en aanbod in continentaal Europa te adresseren. In deze samenwerking zal Ardian optreden als investment manager.

CBRE Group Investment Management, een wereldwijde belegger in real assets, doet een eerste kapitaalinvestering van €500 miljoen via zijn Indirect Private Real Estate Strategies, namens internationale institutionele beleggers.

De strategie heeft tot doel een gediversifieerde portefeuille van hoogwaardige PBSA-activa op te bouwen, met focus op Europese markten waar de vraag naar studentenhuisvesting groot is en het aanbod beperkt. Hier gaat het om onder andere Italië, Nederland, Spanje, Portugal, Duitsland en Frankrijk. De eerste investeringen worden voor het einde van het jaar verwacht.

Vooraanstaande onderwijscentra, gekarakteriseerd door een sterke concentratie van universiteiten, een groeiende studentenpopulatie en een beperkt aanbod van studentenaccomodaties, zijn van groot belang voor de strategie. De doelactiva zullen voornamelijk bestaande, reeds inkomsten genererende gebouwen zijn. Dit zal aangevuld worden met selectieve aankopen van nieuwbouwprojecten, om waarde te creëren door middel van de ontwikkeling van nieuwe studentenkamers.

Wouter van den Eijnden, CEO van Rockfield: "Onze samenwerking met Ardian begint met een van de grootste potten beschikbaar kapitaal voor investeringen in studentenhuisvesting. Europa ontwikkelt zich tot een mondiaal onderwijscentrum, met een verwachte groei van 10% in het aantal studenten tegen 2031. Met meer dan tien jaar ervaring in de PBSA-markt in Europa, zijn onze internationale specialistenteams goed gepositioneerd om de ongekende kansen die nu beschikbaar zijn te benutten, in lijn met onze risico/rendement- en duurzaamheidsdoelstellingen."