Het afgelopen jaar stond voor de financiële markten vooral in het teken van de effecten rondom ‘tapering’ in de Verenigde Staten, oftewel het afbouwen van de steunmaatregelen. Schroders vraagt zicht echter af wat het effect is op de opkomende markten en heeft de gevolgen in historisch perspectief gezet. Strateeg Nicholas Field verwacht dat er kansen liggen voor een aantal landen die aantrekkelijk gewaardeerd zijn.
Schroders stelt vast dat opkomende markten het afgelopen jaar benedenmaats presteerden vanwege anticipatie op tapering, waardoor strateeg Nicholas Field zich afvraagt wat dit gaat brengen voor de toekomst. De analist heeft hiervoor gekeken naar de 10 jaars-Treasuries, waarbij de rente substantieel opliep.
Het Amerikaanse monetaire beleid heeft invloed op de opkomende markten, aangezien de dollar een sterke correlatie heeft met de opkomende markten. De Amerikaanse munt heeft volgens Schroders een duidelijk verband met het relatieve aandeelhoudersrendement in de opkomende markten.
Een sterke Amerikaanse economie is een ondersteuning voor de wereldwijde groei en handel, waar veel opkomende markten van profiteren. Daarbij hebben diverse opkomende markten hun munteenheid gelieerd aan de dollar, waardoor zij direct te maken hebben met het Amerikaanse monetaire beleid. Daarnaast hebben diverse opkomende markten leningen uitstaan in de VS, aangezien dat de grootste en meest liquide markt ter wereld is.
Kijkende naar het verleden stelt strateeg Field vast dat er parallellen zijn. Belangrijk is dat er nu geen renteverhoging wordt verwacht. Een van de onzekerheden is wel of een verkrapping in de cyclus in de VS zal leiden tot een crisis in de opkomende markten. Volgens Schroders zijn deze echter nu minder kwetsbaar dan in de achterliggende decennia, waardoor de risico’s minder groot zijn.
Gewezen wordt onder meer op de schuldposities en lopende rekening. Een land met een tekort op de lopende rekening kan volgens Field de binnenlandse valuta laten devalueren, zonder zich zorgen te hoeven maken over een faillissement.
Schroders wijst echter wel op en nieuwe zorg. Door de grote instroom van buitenlandse beleggers in opkomende obligatiemarkten in eigen valuta, kunnen deze beleggers in geval van nood op een wanordelijke wijze de markt willen verlaten. Dit kan tot de nodige onrust leiden.
Schroders verwacht dat de tapering, waaruit een hogere rente op Amerikaans schuldpapier en een sterkere dollar uit zal voortvloeien, zal leiden tot een verkrapping op de wereldmarkt. Veel opkomende markten kunnen momenteel volgens strateeg Field profiteren van een overschot op de lopende rekening, terwijl zij minder afhankelijk zijn van externe financiering.
Aandelen uit opkomende markten gaan volgens Schroders daarom tegen een relatieve korting over de toonbank, terwijl negatief nieuws ingeprijsd lijkt te zijn. Field verwacht dat in 2014 de opkomende markten beter gaan presteren, zowel absoluut als ten opzichte van de ontwikkelde landen.
De tapering zal het rendement wel beperken, maar biedt tegelijkertijd volgens Schroders voldoende kansen om waarde toe te voegen wanneer de juiste landen door de belegger worden geselecteerd.