Glencore maakte deze week bekend dat de winst in de eerste helft van het jaar fors is teruggelopen. De grondstoffenhandelaar moest daarbij flink afschrijven op Xstrata. De resultaten waren echter geen verrassing voor analisten, die daarom ook voorlopig geen reden zien om hun taxaties voor het aandeel te verlagen maar deze eerder verhogen.
Glencore is ontstaan uit een fusie tussen een van de grootste grondstoffenhandelaren ter wereld en een mijnbouwgigant, maar vooralsnog is het geen gelukkig huwelijk. In het eerste halfjaar van 2013 zag het conglomeraat de winst dalen met 39% tot 2 miljard dollar, terwijl de omzet afnam met 2% tot 121,4 miljard dollar.
Een van de oorzaken is dat Glencore op de overname van Xstrata ter waarde van 29 miljard dollar inmiddels 7,7 miljard heeft moeten afschrijven. Daarnaast had het bedrijf te kampen met lagere grondstoffenprijzen. Zo stond de koperprijs afgelopen halfjaar 7% lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, terwijl goud 8% minder waard was.
De Zwitserse zakenbank UBS heeft zijn ‘buy-advies’ voor Glencore gehandhaafd, waarbij een koersdoel wordt gehanteerd van 330 pence. De resultaten over het eerste halfjaar waren grotendeels in lijn met de verwachtingen van analist Myles Allsop.
Voor heel 2013 gaat de analist voor Glencore uit van een ebitda van 12,6 miljard dollar. De winstdynamiek profiteert volgens Allsop van een forse groei, maar daar staat wel een prijsdruk tegenover. Volgens de analist is er op de huidige stand meer ruimte voor het management om aandelen terug te kopen.
Deutsche Bank stelt dat de eerste gezamenlijke resultaten van Glencore veelbelovend waren. Analist Rob Clifford was positief verrast over de ebitda en de overschotten. Volgens de analist moet er tijdens de strategiedag op 9 september meer duidelijk worden over de voortgang van de integratie tussen de twee bedrijven alsmede de koers die Glencore gaat volgen.
Voorlopig heeft Clifford zijn koersdoel voor het aandeel licht opwaarts bijgesteld van 372 naar 375 pence, terwijl het advies is blijven staan op ‘buy’.