Bouwbedrijven in het nauw

De gevolgen van de recessie beginnen langzamerhand steeds beter zichtbaar te worden. Voor het eerst sinds het uitbreken van de recessie is deze nu ook zichtbaar in de Nederlandse woningbouwproductie. Dit heeft de nodige consequenties voor bouwbedrijven als bijvoorbeeld BAM , Ballast Nedam en Heijmans .

Door onze redactie

Forse dalingen
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2009 lag in het afgelopen kwartaal het aantal gereedgekomen woningen ruim 44% lager. Daarnaast was het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning is verleend bijna 32% lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Vooral de woningcorporaties lieten het de afgelopen periode afweten, daar werd door het CBS Corp. namelijk de sterkste daling geconstateerd. Het aantal gereedgekomen corporatiewoningen lag ruim 52% lager Daarnaast daalde het aantal verstrekte vergunningen aan corporaties met ruim de helft. In het eerste kwartaal van 2010 werden er 2.500 vergunningen uitgedeeld, tegenover 5.300 vergunningen in het eerste kwartaal van 2010.

Negatieve gevolgen
Bouwbedrijven zullen hiervan de negatieve gevolgen gaan voelen, vooral de concerns die zich hebben toegelegd op de woningbouw. En dat zijn niet de enige problemen voor bouwbedrijven, die al langere tijd onder druk staan.

Zo kondigde bouwbedrijf BAM recentelijk een aandelenemissie aan, wat tot taxatiewijzigingen leidde bij diverse analisten. Analist Robert van Overbeek van CA Cheuvreux verlaagde op 1 juni het koersdoel voor BAM van 5 euro naar 4,50 euro, nadat het bouwbedrijf maandag de details bekendmaakte van de claimemissie. De analist is van mening dat de verwatering voor de huidige aandeelhouders groter is dan verwacht. Van Overbeek heeft mede daarom de winstverwachtingen voor 2010 en 2011 verlaagd en handhaaft zijn underperform-advies voor het aandeel.

Analist Edwin de Jong van SNS Securities verlaagde eveneens op 1 juni zijn taxaties van BAM . De analist verlaagde het koersdoel van 5,40 euro naar 4,10 euro, waarbij het advies bleef staan op hold. De analist wijst op de details van de claimemissie die maandag bekend werden gemaakt. De korting die BAM heeft moeten geven ten opzichte van de theoretische ex-inschrijvingsrechten prijs (TERP), oftewel het gewogen gemiddelde van de prijs van de nieuwe en oude aandelen, is hoger dan waar De Jong op had gerekend.

Momenteel staan er voor het aandeel 7 koop-, 4 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel licht positief is. Het sentiment is gezien de recente koersdoelverlagingen licht negatief te noemen.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 7,05 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van maar liefst 59,03%. Wordt er echter gekeken naar de recent afgeven koersdoelen kan geconstateerd worden dat analisten weinig opwaarts potentieel meer zien voor de koers van het aandeel, met uitzondering van effectenhuis Petercam. Zij hebben een koersdoel uitstaan van 6,75 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van 52,37%. Dit is echter ook onder het gemiddeld afgegeven koersdoel en zodoende zien ook zij minder opwaarts potentieel.