Zeer edel metaal.
Beleggers die het geloof in aandelen hebben verloren, zoeken doorgaans naar alternatieven om hun geld toch te laten groeien. Goud is dan een optie. Niet vanwege de veiligheid, maar omdat slechte tijden op de aandelenmarkt niet automatisch leiden tot een lagere goudprijs.
De toekomst
Maar of een belegging in goud ook een goede investering is, blijft even onzeker als de toekomst van aandelen. Een voortdurende onrust in de wereld en de toenemende vraag uit Azië zal een positief effect hebben op de goudprijs, maar het risico van gouddumpingen door een partij blijft bestaan.
De goudprijs
Er is wel een kink in de kabel en dat is de dollar. De goudprijs wordt namelijk niet genoteerd in euro's maar wordt altijd uitgedrukt in dollars. Daalt de dollar ten opzichte van de euro, dan daalt de waarde van uw goudbelegging. Essentieel om te beseffen is dat goud en de dollar vaak negatief aan elkaar zijn gecorreleerd. Stijgt de dollar, dan daalt de goudprijs en vice versa.
Sterk verband
Het verband tussen de dollar en goud is zo sterk, dat een stijging van de goudprijs vaak geheel teniet wordt gedaan door de daling van de dollar. Beleggen in goud buiten het dollargebied heeft zo weinig zin, want als de goudprijs stijgt, daalt de dollar en stijgt uw goudbelegging omgerekend in euro's niet noemenswaardig. De prijs van goud in dollars stijgt dan wel, maar is in euro's gemeten redelijk constant! In 2005 hebben we overigens een stijging van zowel de goudprijs als de dollar gezien: het verband blijkt niet heilig te zijn.
Goudmijnen
Veel aandelenexperts adviseren beleggers die heil zien in de goudmarkt dan ook om aandelen van goudmijnen te kopen in plaats van de goudklompen zelf. Voorbeelden van aandelen van goudmijnen zijn het Australische BHP Biliton, of het Noord-Amerikaanse Newmont Mining of indirect via het beleggingsfonds Merrill Lynch IIF World Gold A.